BERÄTTELSEN

HANDLING

Tor har en inre, omedveten drivkraft att stå upp för det samiska men har länge varit sin egen motståndare. När ett brittiskt gruvbolag vill öppna en gruva i Gállok känner han allt mer ett ansvar inte bara för sig själv utan för alla samer. Han uppbådar en inre styrka för att stoppa det som hotar hans familj och hem. Nu finns inte tid att arbeta som naturfotograf längre.

Men den samiska kulturen är splittrad inifrån och utifrån. Vem är Tor att göra anspråk på att företräda samebyarna som hotas av gruvan? Är han alls en riktig same utan renar och att tillhöra en sameby? Inte räcker det väl att återta hans samiska familjenamn Tuorda?

Tors gamla kompis Kjell har å andra sidan har inget som helst behov av att fundera över sitt samiska arv. Han vet att hans släkt tillhört en sameby för länge sedan, men inte kallar han sig för same för det. Han är svensk och älskar sitt arbete i gruvan. Hans son går nu i samma spår som honom. Allt hade varit perfekt om det inte var det att hans arbete ligger i Kiruna och han har 15 mil till jobbet. Nej, Jokkmokk är en stad som är på väg att dö. Alla flyttar därifrån. Det finns nästan inga jobb där om man inte är renskötare. En gruva i Gállok är lösningen på allt.

Snart för både Tor och Kjell varsin kampanj på Facebook och andra forum där tonen på inläggen skruvas åt allt hårdare. Tor försöker hålla modet uppe och söker stöd hos såväl markägare som aktivister och samer för ett gruvfritt Jokkmokk, men har svårt att få gehör hos de myndigheter och instanser som bestämmer. Han lierar sig med aktivister från Stockholm och får sitta ensam på puben. Tor försöker förklara för sig själv och sin dotter Astrid varför det är så viktigt att han står upp för deras samiska identitet och att skydda natur och miljö från skövling. Men kampen mot gruvan isolerar familjen allt mer från samhället.

Kjell håller egna möten på fiket i Jokkmokk där folk är eniga om behovet av en gruva som skapar arbetstillfällen och försörjning. Invändningar mot miljö och turistnäring bryr man sig inte om. Kjell säger bara sanningen om "miljö- mupparna" och "låtsas-samerna". På kort tid lyckas han t.o.m. få kontakt med självaste VD:n för gruvbolaget, vilket höjer hans förhoppningar. Med en så erfaren och kunnig person som Fred Boman kan de inte förlora. Kjell tycker att det ska finnas klara regler för vem som kan kalla sig same eller svensk. Tor är inte mer same än någon annan. Inte har han några renar, som en "riktig same".